Mąka orkiszowa tortowa typ 450 Radix ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zamiennik. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów.
Mąka orkiszowa typ 450 Radix
Przedstawiana mąka orkiszowa stanowi zdrowszy zamiennik zwykłej mąki pszennej – orkisz zawiera znacznie więcej korzystnych składników mineralnych. W kuchni znajduje najróżniejsze zastosowania, tak jak mąka pszenna. Na uwagę zasługują jednak bardzo popularne pełnoziarniste chleby i bułki wypiekane na zakwasie – to świetne uzupełnienie diety o niskim indeksie glikemicznym.
Orkisz to najstarszy gatunek pszenicy.Jej ziarna pozostają w nienaruszonych łupinach, aż do momentu mielenia, dzięki czemu zanieczyszczenia pochodzące z upraw nie dostają się do środka. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a przede wszystkim szereg soli mineralnych m.in. mangan, magnez, żelazo, fosfor, wapń i selen.Posiada także więcej białka i dobre tłuszcze. Wysoka zawartość błonnika wspomaga pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i przedłuża poczucie sytości. Produkty orkiszowe skutecznie zapobiegają zmniejszeniu wydolności organizmu i redukują zmęczenie. Doskonały zamiennik zwykłej mąki przy alergiach, wzmożonej podatności na infekcje oraz wysokim poziomie cholesterolu we krwi.
Termin ważności: 02/01/2025
Waga |
1 kg |
---|---|
Wartość energetyczna |
1412 kJ / 334 kcal |
Tłuszcz |
23g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5g |
Węglowodany |
62g |
W tym cukry |
3,0g |
Błonnik |
5,9g |
Białko |
13g |